Výsledky parlamentních voleb ovlivní demokracii v České republice.

15. 09. 2013 10:59:11
Nadcházející parlamentní volby budou mimo jiné testem stupně demokratičnosti občanů. Naše země se ocitla v situaci, kdy mnozí volají po „silné ruce“, jiní doufají ve spasitele, který za nás za všechny všechno vyřeší a zajistí lidem sociální jistoty, práci, a státu prosperitu. Je to marná iluze. Nic takového se nestane. Nicméně volby ukáží, zdali se český občan-volič stává občanem odpovědnějším a voličem rozvážnějším.

Zatím máme v zemi systém parlamentní demokracie. Současný prezident Miloš Zeman se sice snaží opíraje se o zvolení v přímé volbě a tedy domnělou vyšší autoritu prezidentské funkce o změnu systému v poloprezidentský, ale oficiální politická reprezentace tomu nakloněna není.

Budou to nadále parlamentní politické strany, které budou zásadně ovlivňovat život v naší zemi.

Některé naše politické strany mají demokracii přímo v názvu: Občanská demokratická strana, Česká strana sociálně demokratická, Křesťanská demokratická unie-Československá strana lidová, a mohli bychom pokračovat, jiné toto označení v názvu nemají, ale demokratické principy politických stran ctí.

Základním principem demokratické politické strany je její budování zdola, na základě dobrovolného sdružování občanů. Tato dobrovolnost je nesmírně důležitá. Vzpomeňme na dobu komunistické totality: lidé byli vyzývání ke vstupu do KSČ, kdo odmítl, měl to „NAHOŘE POLEPENO“. Členství v komunistické straně bylo podmínkou pro jmenování do vedoucích funkcí v podnicích, v nemocnicích, ve školách prostě téměř všude.

Komunistická strana byla budována shora, v zájmu jejího vedení, které si tím upevňovalo moc. Dnes ovšem máme jisté nápodoby takového budování politické strany shora přímo před očima. A viděli jsme to i v minulých parlamentních volbách: Věci veřejné byly založeny Vítem Bártou a členská základna byla vytvořena nabízením shora, podobně si počínala TOP 09. Dnes podobně vzniká ANO Andreje Babiše, Okamurův Úsvit, podobně postupuje Jan Korytář při budování Změny: v kraji se najde osoba, která dostane zaplaceno za sehnání lidí na kandidátku a strana jde do voleb.

Tento postup je doslova ohrožením demokracie.

Tradiční politické demokratické strany, a nemusí mít demokracii v názvu, hlavně když se vnitřně demokraticky chovají, vznikají a postupují jinak. Vznikají na základě svobodného a dobrovolného rozhodnutí občanů, kteří do nich vstupují, protože jde o strany jim názorově a programově blízké. A kandidátky v takových stranách jsou důsledně sestavovány zdola, v demokratických primárkách. V nich si lidé vybírají do čela ty nejlepší ze svého středu podle toho, jak člověka znají z jeho každodenní práce a činnosti, i podle toho, jaký je díky své povaze a charakteru. Vedení stran tento výběr nesmí ovlivňovat. Pokud se o ovlivňování pokusí, je zle – vidíme to na postupu ostravského primátora Petra Kajnara, který kvůli ovlivňování sestavování kandidátky ČSSD v Moravskoslezském kraji podává dokonce soudní žalobu.

Výsledky nadcházejících voleb proto ukáží, nakolik k občané oceňují demokratičnost politických stran usilujících o hlasy voličů. Nakolik česká veřejnost odolá populismu, manipulaci a líbivým heslům, a nakolik se bude při rozhodování opírat o dlouhodobě sledovatelné chování a jednání stran a jejich představitelů. Jdeme do testu české demokracie.

Autor: Ladislav Vrchovský | neděle 15.9.2013 10:59 | karma článku: 11.45 | přečteno: 378x

Další články blogera

Ladislav Vrchovský

Jak dlouho bude masová migrace trápit náš svět?

Na konci této úvahy se pokusím na otázku v titulku odpovědět. A velmi rád se zúčastním následné společné debaty o tomto velmi problematickém tématu.

2.12.2021 v 14:04 | Karma článku: 13.63 | Přečteno: 445 | Diskuse

Ladislav Vrchovský

Očkování a svoboda

V listopadu 1989 so do naší země vrátila svoboda. Ti nejstarší, kteří se po Sametové revoluci narodili, mají dnes 32 let. Velmi početnou skupinu tvoří osmnáctiletí a starší,

30.11.2021 v 9:00 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 772 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 198 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1326
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...