Míříme 24 let po Sametové revoluci k společenské sebevraždě?

17. 11. 2013 12:20:09
V den dvacátého čtvrtého výročí 17. listopadu v naší zemi stále vládne, řečeno slovy Václava Havla „blbá nálada“.

Právník, vyučující právo na státní vysoké škole, tvrdí během své přednášky studentům: „Listopad 1989 byl předem domluvenou akcí hrstky pražských disidentů v čele s Václavem Havlem s tehdejším komunistickým vedením země, a obsahem dohody bylo předání moci se zaručenou beztrestností protagonistů totalitního režimu.“

Občanka České republiky, podnikatelka a taktéž studentka vysoké školy hovoří o nutnosti vlády jedné silné osobnosti, „ která zatočí se všemi “. Myslí si, že stát je firma a dá se jako firma řídit.

Dospělý občan České republiky, dálkově studjící vysokou školu, na otázku, jak řešit současnou situaci romské menšiny v našem státě odpovídá: „Hitler je měl likvidovat stejně jako židy, a já bych je dnes klidně postřílel.“

Všichni tři se nakonec téměř shodnou v názoru, že naši zemi čeká násilná revoluce s krveprolitím, bez které pořádek v této zemi (podotýkám, že pořádek podle jejich vlastních představ) nelze nastolit demokratickými postupy.

Vysokoškolský pedagog, teatrolog a umělec PhDr. Luděk Richter v jedné ze svých úvah napsal:

„Nejde-li nějaké společnosti o štěstí jejích občanů – lidí kteří ji tvoří – míří k společenské sebevraždě.“ Dejme tomu, že Luděk Richter mluví o společnosti v České republice, i když jeho větu lze chápat celosvětově.

Abychom docenili tuto větu v jejím plném rozsahu, je nutné na začátku objasnit si některé v ní obsažené pojmy:

Společnost tvoří všichni, kteří žijí na určitém území, společnost v České republice tedy tvoří občané České republiky a ostatní lidé, kteří v hranicích našeho státu pobývají trvale.

Štěstí, o které se jedná, se skládá z převládajícího pocitu smysluplné seberealizace, smyslu vlastního bytí a spokojenosti ze srozumění s ostatními. Něco takové zní jako pohádka. Je to však ideál, na kterém se lze celospolečensky shodnout. Takže můžeme říci, že bychom všichni měli o takový ideál usilovat.

Společenská sebevražda je pak pravý opak tohoto ideálu, tedy stav, ve kterém se v daných hranicích nedá v plném rozsahu spokojeně a svobodně žít.

Pokud někdo dosahuje štěstí na úkor pocitu štěstí někoho jiného, vylučuje sám sebe ze společnosti, která o šťastný a spokojený život v zemi usiluje. Jenže v každé společnosti najdeme takové jedince: zloději a podvodníci jsou součástí lidské civilizace od jejího prvopočátku, nejrůznější příživníci zneužívající dobroty a solidarity ostaních tady také byli a jsou od nepaměti, a asi nikdy nevymizí. V dějinách se s lidmi odmítajícími žít podle pravidel nastavených v rámci ať již psaných či nepsaných zákonů zacházelo různě. V našem století se v části světa, kterou považujeme za civilizovanou, vyvinulo právo, a v dimenzi právního státu se s každým má zacházet bez rozdílu podle platných zákonů a nařízení. Přitom jsme si stanovili alespoň v našem vlastním státě lidský život za nejvyšší hodnotu, přečiny ohrožující zdraví a život člověka považujeme za nejvíce trestuhodné ze všech. Následuje stupnice obsažená v trestním zákoníku, známe i přestupky a tresty v rámci občanského práva.

V naší zemi máme v naprosté většině dobré zákony, a máme takové právní prostředí, které při dostačující vymahatelnosti tohoto práva zaručuje řečeno s J. A. Komenským „nápravu věcí lidských“.

Stoupenec likvidace Romů jinými slovy prosazuje genocidu, a už jeho slova jsou trestná, neboť šíří nenávist proti rase, což je v naší zemi trestný čin. Všichni svědci jeho slov mají povinnost tento trestný čin ohlásit.

Právník vyučující právo a zároveň během přednášky spekulující o průběhu tzv. Sametové revoluce si neuvědomuje rozdíl mezi přednáškou pedagoga a projevem politického názoru.

Žena horující pro vládu silné ruky nepřemýšlí o dopadech přeměny parlamentní demokracie v autoritářský režim. Jeji přesvědčení, že stát lze řídit jako firmu, naráží hned zpočátku na jeden základní fakt: člověka, který ve firmě nepracuje dostatečně pro její prospěch, lze jednoduše z práce vyhodit. Občana, který sám nepracuje pro dosažení alespoň vlastního stěstí způsobem nenarušujícím štěstí ostatních však ze státu vyhodit nelze. Tedy alespoň ze státu, který chce zůstat demokratickým.

Pokud by byly v praxi realizovány všechny tři shora zmíněné postoje, česká společnost vskutku míří ke společenské sebevraždě. Pokud by takové názory nabyly v naší společnosti většinu, nezbude svodomyslným a myslícím lidem nic jiného než emigrace. Aby se tak nestalo, zbývá těm svodomyslným a myslícím jediné: začít s podobnými názory veřejně bojovat, dokud je čas.

Autor: Ladislav Vrchovský | neděle 17.11.2013 12:20 | karma článku: 12.45 | přečteno: 1300x

Další články blogera

Ladislav Vrchovský

Jak dlouho bude masová migrace trápit náš svět?

Na konci této úvahy se pokusím na otázku v titulku odpovědět. A velmi rád se zúčastním následné společné debaty o tomto velmi problematickém tématu.

2.12.2021 v 14:04 | Karma článku: 13.63 | Přečteno: 445 | Diskuse

Ladislav Vrchovský

Očkování a svoboda

V listopadu 1989 so do naší země vrátila svoboda. Ti nejstarší, kteří se po Sametové revoluci narodili, mají dnes 32 let. Velmi početnou skupinu tvoří osmnáctiletí a starší,

30.11.2021 v 9:00 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 772 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 560 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1326
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...