Návštěva čínského prezidenta nejvíce prospěla Andreji Babišovi.

Televizní zpravodajství i tištěná média se v několika posledních dnech přestala věnovat  Čapímu hnízdu coby hlavnímu tématu. Událostí číslo jedna se stala návštěva čínského prezidenta v Praze. Ministr financí si mohl oddechnout.

 Nijak překvapivým výsledkem neskončil ani poslední průzkum volebních preferencí: Babišovo ANO stále vede před ČSSD. Někde někdo nedávno napsal: jestli to Čapí hnízdo Babišovi projde a lidé zvolí opět kandidáty za ANO v tak velké míře, jako v uplynulých volbách, pak budou moci obyvatelé České republiky nadávat už jen na sebe. Totéž platí i o velké míře důvěry veřejnosti v prezidenta Zemana. Oba dva jmenovaní politici vskutku velkou čest naší zemi nedělají. Jeden káže vodu a pije víno: ministr Babiš prohlašuje, jak podporuje podnikání i těch nejmenších podnikatelů, a zároveň je likviduje včetně loupeže dotací jim určených (viz Čapí hnízdo a evropské fondy na podporu malých a středních podniků). Druhý, tedy prezident Zeman, táhne Českou republiku ze západní sféry Evropské unie a NATO zpátky směrem na východ. A zdá se, že většině voličů a respondentů průzkumů veřejného mínění to vůbec nevadí. Pokud ovšem ty průzkumy nejsou zmanipulované, což je při podmínkách, jak jsou výsledky získávány, docela dobře možné.

Život nás ale učí trpělivosti, a minulost dokazuje, že Boží mlýny melou, i když občas příliš pomalu. Nezbývá tedy, než spoléhat na tuto lidovou moudrost. Ale ne pasivně. Výzva internetového kanálu Maryško televize STREAM v závěru šotu Vítání Číňánků, vyjádřená slovy Do ulic! by neměla být zapomenuta. Zatím se nic vážného neděje, ani servilita policie vůči Hradu není až tak závažná, aby byla důvodem k masovým demonstracím. Nechat to tak ovšem také nelze. Pokud se začne v naší zemi stále častěji a hlasitěji mluvit o novém referendu k vystoupení k Evropské unie, nebo o vystoupení z NATO, pokud začne policie pomáhat a sloužit politické moci místo ochrany práv a bezpečnosti veřejnosti, bude se muset mlčící většina rozhodnout. Jinak totiž zbude už jen jedna cesta: přidat se k uprchlické vlně.

Autor: Ladislav Vrchovský | čtvrtek 31.3.2016 11:46 | karma článku: 15,31 | přečteno: 488x
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik