Krize autorit-rozpad institucí-rozpad státu.

26. 04. 2016 14:48:43
Titulek tohoto článku není zároveň popisem aktuální skutečnosti, nicméně stav dnešní reality v České republice co se politických autorit a fungování institucí týká potřebuje změnu, jinak kráčíme k rozpadu státu.

Na setkání pedagogů středních a vysokých škol se přednášející zeptal přítomných: víte, jaký je rozdíl mezi oficiální a přirozenou autoritou? K odpovědi se nikdo neměl, a tak přednášející pokračoval: „Oficiální autoritou se můžete stát například jmenováním do funkce. Nebo na základě výsledku voleb, který z vás učiní zastupitele, nebo poslance či senátora. Zvoleni nebo jmenováni můžete být z různých důvodů, není-li však mezi nimi i ten důvod, že mezi lidmi požíváte přirozené autority, vyplývající z vaší osobnostní kvality, v naprosté většině případů se nestanete obecně respektovaným člověkem. Jsme zde na setkání pedagogů. Často slýchám nářky nad stavem dnešních zejména základních a středních škol a učilišť. Pedagogové mají velké problémy například utišit třídu po svém vstupu do třídy na začátku vyučovací hodiny. Je to zákonité: nemají li přirozenou autoritu, to že jsou vystudovaní učitelé a tudíž oficiální autoritou, nic neznamená.“

Autority všeho druhu by měly mít vedle té oficiální i tu přirozenou. Bohužel tomu tak není. Ale nemají-li přirozenou autoritu lidé, v jejichž rukou se ocitla správa věcí veřejných, tedy zastupitelé, poslanci, senátoři, ministři a prezidenti, je stát, který mají spravovat, na cestě k rozpadu. Fungující stát totiž tvoří fungující a respektované instituce, vedené respektovanými autoritami: školy, zdravotní a sociální ústavy, ministerstva, soudy, státní zastupitelstva, policie, atd. Ti všichni mají vykonávat svoje povinnosti příkladným způsobem. Nepracují-li instituce příkladným a respektovaným způsobem, vede to k chaosu, anarchii, kterých velmi dobře umí využít ti, jejichž cílem je dosažení moci. Moci, která znamená sice možnost správy věcí veřejných, ale ne k prospěchu veřejnosti, nýbrž hlavně k prospěchu jich samotných. Dojdou-li věci tak daleko, nastává rozpad právního systému, konec vlády zákona a začátek zvůle.

Tak a teď to aktuální: V minulosti byly mezi státy vedeny konvenční války, ve kterých chtěl jeden stát dobýt území druhého. Dnes žijeme ve světě, ktetý už takové války většinou má za sebou (až na výjimky), ale válka se vede! Válka hybridní, jejímiž zbraněmi jsou procesy vedoucí k rozpadu státních institucí. Stát, který nefunguje, je už pak velmi snadnou kořistí.

Mám obavu, že dnešní politická reprezentace včetně prezidenta republiky se tímto problémem nazbývá tak intenzívně, jak by měla. Dnešní politická reprezentace má politickou moc, dosáhla možnosti spravovat tuto zemi. Pokud to ale přestane dělat ku spokojenosti většiny občanů České republiky, pokud veřejnost ztratí důvěru ve správce naší země ještě ve větší míře, než je tomu dnes, nečeká nás nic dobrého.

Autor: Ladislav Vrchovský | úterý 26.4.2016 14:48 | karma článku: 19.09 | přečteno: 615x

Další články blogera

Ladislav Vrchovský

Jak dlouho bude masová migrace trápit náš svět?

Na konci této úvahy se pokusím na otázku v titulku odpovědět. A velmi rád se zúčastním následné společné debaty o tomto velmi problematickém tématu.

2.12.2021 v 14:04 | Karma článku: 13.63 | Přečteno: 445 | Diskuse

Ladislav Vrchovský

Očkování a svoboda

V listopadu 1989 so do naší země vrátila svoboda. Ti nejstarší, kteří se po Sametové revoluci narodili, mají dnes 32 let. Velmi početnou skupinu tvoří osmnáctiletí a starší,

30.11.2021 v 9:00 | Karma článku: 23.11 | Přečteno: 772 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1326
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...