Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tupost a omezenost se stávají politickou oporou.

Nevzdělaným a neinformovaným se podstatně snáz vládne. Někteří politici to znají to znají a využívají: je pro ně dobré zabránit  lidem v přístupu k pravdivým informacím a místo nich voličům podsunout informace vlastní, účelové.

Zpráva z médií 9. 1. 2021: „Pan prezident má plán. Takhle jednoduše by se nevzdal,” napsala uživatelka Brenda. „Musíme vytrvat, sledovat to a modlit se. Něco se chystá a Bůh (odhad redaktora, uživatelka napsala slovo Gid a ne správný tvar God, pozn. red.) to prokoukne,” ujišťuje ostatní.

Brenda je typická podporovatelka Donalda Trumpa. Jí podobní tvoří velkou část Trumpových voličů. S trochou nadsázky lze říci: do prezidentského křesla mu pomohla právě jejich tupost, omezenost a neinformovanost. Jí podobní se však vyskytují i u nás.

Měl jsem nedávno možnost mluvit s voličem našeho prezidenta Miloše Zemana. Navzdory všemu, co se v posledních několika letech kolem českého prezidenta děje je tento muž stále přesvědčen, že udělal to nejlepší co mohl, když Miloši Zemanovi odevzdal svůj hlas. Když jsem otevřel téma BIS a nedávné prezidentovy požadavky na informace o ruských špiónech působících na našem území, Zemanův volič nevěděl o čem mluvím. "Já se o politiku nezajímám, politici pořád jenom lžou," řekl mi. Oponoval jsem právoplatným soudním rozhodnutím, podle kterého je Miloš Zeman usvědčeným lhářem. "To bylo zmanipulované, Zeman je jediný, který mluví pravdu," zněla odpověď. Zeptal jsem se, jestli by stávajícího českého prezidenta volil zase, kdyby to bylo možné. "Samozřejmě!" zazněla rozhodná odpověď.

V roce 2023 proběhne další volba prezidenta ČR, lidé svými hlasy opět rozhodnou, kdo se stane hlavou státu na dalších 5 let. Prezidenta České republiky volí občané od roku 2012 přímou volbou. Mezi lety 1993 a 2012 byl prezident ČR volen nepřímo Parlamentem.

První návrh na přímou volbu podala  komunistická strana v prosinci 1989. Komunisté, ztrácející politickou moc, kalkulovali s tím, že jejich kandidát expremiér Ladislav Adamec má v přímé volbě velkou šanci. Adamec byl tehdy mnohem známější tváří než lídr Občanského fóra Václav Havel. Občanskému fóru se ale podařilo uhájit volbu prezidenta parlamentem.

Další návrh na přímou volbu vzešel od prezidenta Václava Havla, který se chtěl v dalším volebním období poněkud vymanit z vlivu parlamentu. Neprošlo mu to. Debata se pak na čas opět utlumila, ale  v roce 2008 přišel zásadní zvrat. Sčítání hlasů volitelů ( poslanců a senátorů) provázel zmatek.  Objevila se obvinění z uplácení.  Někteří volitelů našli v poště kulky. Parlamentní volba prezidenta byla natolik zkompromitována, že to skočilo zavedením přímé volby.

Stávající situace však není dobrá. V systému parlamentní demokracie je přímá volba prezidenta zárodkem problémů. Stačí, aby si voliči zvolili na Hrad silnou osobnost ( Václav Klaus i Miloš Zeman takovými osobnostmi byli a stále jsou navzdory tomu, že postupně ztrácejí podporu), a přijdou střety s parlamentem. To v konečném důsledku oslabí důvěru v obě instituce, prezidenta i parlament, a také důvěru v politiku jako takovou.

Vzhledem ke skutečnosti, že ve veřejnosti rostou počty jedinců rozumově vybavených podobně jako paní Brenda citovaná v úvodu, je na místě začít uvažovat o možnosti návratu k parlamentní volbě prezidenta. Jinak nás za dva roky čeká další souboj mezi tupostí, omezeností a zdravým rozumem. Bylo by totiž skvělé, kdyby se žádný ze zatím neznámých prezidentských kandidátů o hlasy neinformovaných a všem možným lžím a konspiračním teoriím podléhajících voličů nepokusil, obávám se však, že něco takového je pouze zbožné přání. A tak se nám všem může lehce stát, že na Hradě usedne "Miloš Zeman číslo 2". Opravdu to chceme?

 

Autor: Ladislav Vrchovský | sobota 9.1.2021 10:47 | karma článku: 13,68 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Ladislav Vrchovský

Jak dlouho bude masová migrace trápit náš svět?

Na konci této úvahy se pokusím na otázku v titulku odpovědět. A velmi rád se zúčastním následné společné debaty o tomto velmi problematickém tématu.

2.12.2021 v 14:04 | Karma: 13,63 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrchovský

Očkování a svoboda

V listopadu 1989 so do naší země vrátila svoboda. Ti nejstarší, kteří se po Sametové revoluci narodili, mají dnes 32 let. Velmi početnou skupinu tvoří osmnáctiletí a starší,

30.11.2021 v 9:00 | Karma: 23,11 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrchovský

Lež a nenávist vítězí nad pravdou a láskou! Lidé, vzpamatujte se!

Poslední události ve Spojených státech amerických svědčí o ohrožení demokracie. A k něčemu podobnému může dojít kdekoliv na světě.

8.1.2021 v 10:55 | Karma: 15,44 | Přečteno: 975x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrchovský

Možné dopady pandemie aneb Mějme se na pozoru

Vážení spoluobčané, přátelé, kolegové, v mém životě byly situace, kdy bylo třeba důrazně říct, co si nepřeji. Dnes, ve dnech, kdy se pod vlivem pandemie mění svět, chci upozornit na některé souvislosti opět probouzející mé obavy.

1.4.2020 v 18:57 | Karma: 13,72 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrchovský

Nový pohled na justiční vraždu generála Heliodora Píky

Připravuji vydání svého dalšího románu. Měl by představit příběh generála Heliodora Píky, který byl hrdinou protinacistického odboje a zároveň první obětí komunistické prokuratury.

31.1.2020 v 15:39 | Karma: 28,54 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik