Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokud nebudou motivováni mladí,

aby zde zůstali, budou odcházet jinam, kde jejich děti nebudou trpět za rozhodnutí rodičů. Nejen na děti totiž na Ostravsku čeká dilema:

Už od školky: "Tak děti, dnes je smog a proto si budeme celý den hrát jen ve školce" ... nesmělý dotaz dítěte 

"A to ani na zahradu nepůjdeme p.  ...?" 

"Ne sluníčka, ani na tu zahradu nepůjdeme.

Smog je škodlivý a tak půjdeme ven třeba zítra, nebo pozítří až odvolají doporučení nechodit ven". Podobně jsou na tom staří a nemocní obyvatelé, kterým v takových dnech nedoporučují nejen vycházet ven ale ani dlouze větrat. Nu a takoví lidé si raději nechají vzpomínku na Ostravsku v srdci i v mysli a později na ni jen a jen daleko od Ostravska vzpomínají jinde, kde berou stejné, ne-li vyšší mzdy a jiné příjmy. Ostravsko je totiž předurčeno být územím, kde jsme si podle některých chytráku již na tuto zátěž zvyklí a jinde by se jen stěží prosadila. Ostravsko bude to v budoucnu územím přistěhovalců a těch, kteří budou ochotni podřídit se heslu vykořisťovatelů "Za málo peněz, hodně muziky"  Bude se na to zbytek republiky opravdu jen dívat, kam se ubíráme?!  Pokud ano, kde je záruka, že podobný způsob řízení nedorazí i jinde do krajů ČR?

0 0
možnosti

D22a57m 65M54a

13. 9. 2013 23:41

Problém Ostravy a okolí je těžce řešitelný. Na jedné straně nezaměstnanost, útlum těžkého průmyslu a dolů,  na druhé požadavek zdravého ovzduší, Přechod na jinou strukturu podnikání je běh na velice dlouhou trať. Zvláště, když většinu obyvatelstva tvořili havíři a hutníci - jak a na co je chcete rekvalifikovat? Z horníka se těžko udělá jemný mechanik či jiná speciální profese.  Částečně se ukazuje dobrou cesta podpory vysokoškolského vzdělávání a spolupráce s podniky - např. TietoEnator je už dnes docela významným zaměstnavatelem. To se ovšem týká mladší a navíc vysokoškolsky vzdělané skupiny občanů. Ale to je kapka v moři.  Ostrava je nejen kraj razovitý, ale má svého zvláštního ducha , specifickou atmosféru a bude škoda, když to vše zanikne. Obávám se, že současná politická garnitura není schopna cokoli smysluplného, co by přesahovalo volební období, vy\myslet a hlavně uskutečnit.

0 0
možnosti
Foto

I13v47a92n 27M53a85r79e91k

13. 9. 2013 19:32

Stát? ? ? Spíš by mě zajímalo jaký názor na celou věc mají uhlobaroni ! ? ! ? 8-o Rv Rv Rv

0 0
možnosti

Z41d71e24n44a 75K40o33č67í

14. 9. 2013 18:36

Názor uhlobaronů je jasný - státe zaplať nám náklady a vyplať nám podporu na udržení zaměstnanosti a přiměřený zisk, jinak doly zavřeme. ;-D!!

0 0
možnosti

Žiji tady, jednoduché řešení nevidím. Cena uhlí je taková, že těžba na Ostravsku je nerentabilní. Uhlí se tady těž z větších hloubek. Cena oceli je nízká, oceli je na trhu nadbytek, může za to vysoká výroba oceli v Číně. My dovážíme rudu z Ruska po železnici a musí se na východním Slovensku překládat. To nemá ve světě obdoby. Japonské hutě jsou většinou na pobřeží a rudu vozí lodě. Omezení na znečištění ovzduší jsou u nás přísná. Ve vedlejším Polsku mají v tomto směru výjimky z požadavků EU, navíc nepřekládají rudu, mají širokorozchodnou až do Katovic. Ostravsku by zřejmě prospělo, kdyby se širokorozchodná protáhla z Katovic k nám (je to 70 km), kdyby se splavnila Odra až do Ostravy nebo ještě lépe, kdyby se postavil kanál Odra-Dunaj. V obojím by mohla pomoci EU. Nebo má jiné starosti?

4 0
možnosti

Každý ekonomický úpadek je způsoben především selháním lidí. Dokud Ostravsko jakž takž fungovalo, nikoho nezajímalo, co se může stát. A když už se začalo dít, bylo pozdě. Teď bude každá rada drahá, levnější mohla být, kdyby se s restrukturalizací začalo o dvacet let dřív. Vyrábět ocel je neperspektivní, je jí nadbytek a stavět kanál je jednak drahé, jednak dlouhodobé a jednak k tomu není chuť. Ostravsko se může vyhrabat jen rozvinutím aktivit s vysokou přidanou hodnotou (hi-tech, lehký průmysl, podporou perspektivních oborů...). Bude to však časově i finančně nesmírné náročné. Ani ostatní oblasti Česka nejsou z nejhoršího venku, přetrvává bezradnost a centrální úřady nemají žádnou koncepci, jak z toho ven, resp. jak dělat hospodářskou poliiku, aby se firmám ulehčil život.

0 0
možnosti

Je to smutné, ale stát přeci nemůže jednomu regionu pomoci tím, že tam něco koupí a bude zaměstnávat lidi. To poté budou následovat další odkupy nerentabilního majetku v jiné části republiky?

1 0
možnosti

J87a96n 53H61l48e21d93í81k

13. 9. 2013 15:16

ostravsko je 50 let živitelkou také pro Poláky a zejména desetitisíců Slováků, zásadní chybou jsou prac.smlouvy s cizinci, na jejichž důchodech a dávkách celý kraj zkrachuje.

2 0
možnosti
Foto

A co kladensko? Poldi a okolní šachty cca 30000 lidí.Kdo nám pomohl?Nikdo.Museli jsme si pomoci sami

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Hrdličko.

Kladensko je přece jen jiný případ. Jste součástí Středočeského kraje, do Prahy je od Vás kousek, a Váš region je jedním z nejméně postižených nezaměstnaností v republice. Je to prostě blízkost hlavního města a mnoho pracovních příležitostí, které pomohly Kladnu přežít krach Poldi.

1 0
možnosti

zatím jsem nepochopil proč by to dělala. problém je spíše,dle mého názoru, na provázanost s EU. Pokud jsme mohli vyrobit kolik jsme chtěli a dávat ho na vývoz, bez omezení, tak ten problém nebyl aktuální. Co bude až bude, se neřešilo. Pece jely na plné obrátky a tudíž bylo žádané i kvalitní ostravské palivo. V okamžiku jak spotřeba pecí klesala, klesala i spotřeba, tudíž bylo černého nadbytek. Vzhledem k tomu, že prostor ovládala levice ve všech sférách je s podivem, že toto nezaznamenaly., problém Paskova je už konečná fáze. To jsme už někde jinde. Udržovat chod tohoto dolu na úkor zbytku státu se mi zdá morbitní. Poukazování na skutečnost co se stane až se doly zavřou měla argumentovat krajská ráda Slezského obvodu, aby se to dalo vzít jako problém. Na tuto práci tam máte přece pana Haška (ČSSD), aby to nanesl dál.

3 0
možnosti
Foto

Předně neměla ČSSD OKD prodávat.:-/

2 0
možnosti

P82e21t35r 89F76o27j47t28í52k

13. 9. 2013 14:23

Dobrý den. Jsem rád, že reagujete na ostravský problém. Když jsem o tom samém psal před měsícem a více já, moc mi nikdo nevěřil. 8-o

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Fojtíku. Žiju v Ostravě skoro celý svůj pětašedesátiletý život a dobře ten region znám. Na začátku devadesátých let jsem byl velkým optimistou, věřil jsem, že z Ostravska a přilehlého regionu se stane "dobré místo k životu", ale dnes je situace jiná: vylidňuje se to tady, nedá se tu dýchat, není práce. A přitom by všechno mohlo být jinak, i příklady a recepty k nápravě existují, jen se jaksi nedostává lidí, kteří mají znalosti a schopnosti tu situaci změnit. A šlo by to...

3 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik