Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Nechápu.

  Co by vláda asi dělala, kdyby ji někdo upozornil "uhlí je riziková komodita, a cena za vytěženou tunu může být brzy nižší než náklady na vytěžení jedné tuny"???  To by mě moc zajímalo. (Mimochodem: to si před 10 lety nemyslel ani největší pesimista.)

  Jak by vypadaly ekonomické výsledky, kdyby doly vlastnil stát? Vy myslíte, že jinak?

  Stát nemůže důl nechat padnout?  Takže dvě až tři milardy ročně z našich daní?

0 0
možnosti
ZK

Z36d80e22n85a 48K37o79č95í

18. 9. 2013 18:44

Když se do podnikání s uhlím dá krejčí, který po emigraci ve 20 letech  vystudoval v US střední školu, po níž pracoval jako pojišťovák, tak nemůžete čekat že bude rozumět energetice. Je pravdou, že při privatizaci se pěkně finančně vzmohl prostřednictvím svého privatizačního fondu, ale to se podařilo prakticky všem privatizátorům, kteří využili toho, že bylo na chvíli po právní stránce zhasnuto. 

Řekněme si otevřeně, že za současný majetek v OKD prakticky nic nezaplatil. Podařilo se mu vyvést ven 40 miliard Kč. Účetní rezervy si neudělal a teď čeká s nataženou rukou, že mu stát bude dotovat jeho hračku a jím zastavený majetek, který patří už prakticky celý bankám.  

Viděla bych to spíš na urychlenou insolvenci a následný prodej jinému vlastníku. !!

0 1
možnosti
PP

P47e31t60r 15P62á54l76k42a

18. 9. 2013 14:07

vytýkáte Bakalovi, že mu nejde o zaměstnance. Mluvíme oba o stejném podniku?

Já jsem četl o firmě, kde si horník vydělá průměrně 35 tisíc měsíčně a o 13. a 14. platech. Pak jsem taky četl o tom, že Bakala navrhuje, že celý příští rok bude dál držet provoz, aby horníci nepřišli o práci ze dne na den, což ho bude stát stovky milionů, spíš miliardy. Takhle se podle vás chová vlastník - nelida?

Problém dolu Paskov se jmenuje americká břidlice a uhlí v příliš velké hloubce, které zvyšuje náklady na těžbu nad rentabilní výši.

0 0
možnosti
ZK

Z24d31e63n38a 97K41o18č86í

18. 9. 2013 18:46

To jste četl asi Bakalovu PR brožuru ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

Jinými slovy schvalujte to, že si jedna skupina občanů chce brát stát jako rukojmí...Rv

0 0
možnosti
VH

Jak "stát"?? Nás, ostatní občany.

0 0
možnosti
MT

A co se stane, když nyní stát pomůže? To bude odteď platit každý krach každé firmy? Jsem z regionu kde skončil sklářský a textilní průmysl a těch lidí kterých se to dotklo, bylo podstatně víc, než těch horníků.

3 0
možnosti
PM

Najednou jsou všichni chytrý a všichni včetně autora po prodeji akcií věděli, že cena uhlí půjde dolů;-(

0 0
možnosti
Foto

Jenže autor nebyl členem vlády, která akcie prodala, ani člověkem sedícím ve funkcích státní správy a pověřeným vytvářením a realizací politiky zaměstnanosti...a přitom si takové státní úředníky platíme ze svých daní. Teď ale na jejich zaspání doplatíme všichni.

0 0
možnosti
OF

Smutný konec Ostravska ;-(

Když jsem byl v roce 1984 na školení v Ostravě /zdravotnickém/, bylo nám řečeno šéfem dialyzy : V USA se dialyzuje 250 lidí na 1 milión obyvatel,  na západě 150/1 mln a u nás

v ČSSR je to 80/1 mln.V USA nejsou omezení, na západě je omezení u diabetiků a nádorů a u nás je dkononce věková limitace /50 nebo 60 let,už přesně nevím/.

Dále nám řekl : Ostravsko produkuje 40% HDPa přesto má polovinu dialyzační kapacity

než Praha a ostatní Čechy.....

Tak nám to  soudruzi pos....l soudruh Mamula. Do Ostravy ještě dnes vedou cesty,po kterých by Pražák nejel ani na kole/ kupříkladu silnice Opava-Ostrava/. Z Ostraváků se dnes děla primitivy a hlupáky.....při tom v takových Vítkovicích bylo běžné přebírat pracoviště půl hodiny před začátkem pracovní doby a řemeslná zručnost a pracovitost v dělnických i technických profesích byl ještě v 50 i 60.letech kapitalistická a nesrovnatelná s tím co je dnes v celé republice. Holt Rotschild nebyl žádný hlupák. Sbohem Ostravo, zvítězila hloupost, drancování, pragocentrismus. Na funus je zaděláno. ;-(;-(;-(

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Filipczyku. Ano, situace na Ostravsku je zlá, ale na funus nemysleme. Teď je na vládě, aby regionu pomohla, i když zbylá část republiky bude celkem oprávněně říkat: proč máme my na Ostravsko doplácet? Odpověď je jednoduchá: problémy Ostravska se mohou v budoucnu opakovat i na jiných místech našeho státu, a všichni navzájem si musíme pomoci. A na funus nemyslím - Ostraváci se jen tak pohřbít nedají. Ostravsko má velké množství šikovných lidí a chytrých mozků, a stejně je na tom i celá republika. A máme příklad prosperity ve světě: takový stát Izrael má jen 7 933 000 obyvatel, přitom podle údajů MMF je v HDP ve světě na 26 místě a Česká republika až na 36 místě (údaje z let 2010-2011). A Izrael nemá ani moc nerostných surovin, ale orientoval se již dávno na moderní technologie a inovace. Má vyspělou tržní ekonomiku, a i když je tam velká účast státu v ekonomice, tato neustále klesá. Důležité je teď přežít krizovou situaci bez větších sociálních bouří a začít se důsledně orientovat na budoucnost - právě Izrael může být příkladem, jaké profese mají budoucnost. Já vím, že havíře nemůžu rekvalifikovat na "ajťáka". Ale dobrých řemeslníků - a to havíři jsou nebo po kursu rekvalifikace mohou být, je stále málo. A ti, co mají poškozené zdraví, mají plné právo na invalidní důchody.

0 0
možnosti
JS

Pokud bude stát něco zachraňovat, tak ať se na to složí voliči těch stran, které to chtějí realizovat a  tento problém způsobily. Já odmítám na něco takového přispívat. Když jsem přišel v padesáti o práci, také se o mne nikdo nestaral.

2 0
možnosti
MP

Nepochopil jsem druhý odstavec - po vydělaných miliardách a ztrátě ziskovosti opouštějí potápějící se loď jako krysy. To mi přijde od autora dost ubohé a laciné. Chápu, že paraziti se snaží při podnikání vydělat peníze, to je i účel podnikání. Ostatně, peníze vydělávali i zaměstnanci parazitů. Takže když parazité rozhodnou, že nelze nadále živnost provozovat, tak je na čase, aby i zaměstnanci zvedli kotvy a hledali práci mimo region. Tohle bysme se v ČR měli konečně naučit i my. A ne, že se o nás někdo postará. Socialismus skončil v roce 1989.

5 0
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Platile: přečtěte si druhý odstavec ještě jednou, píšu v něm o přesvědčení horníků. Ti si myslí něco o krysách...ano, po mém soudu oprávněně. Dobrý vlastník totiž investuje do podniku, nadále ho buduje v rámci dlouhodobé strategie, ve které myslí i na zaměstnance - a to i v případě, že v delším časovém horizontu přechází na jinou činnost. Vlastníkům společnosti OKD však očividně jde jen o zisk z vytěženého uhlí - na nějaký další život společnosti už nemyslí. A prosím, nespojujte socialismu s odpovědným vlastnictvím. Vlastnictví totiž také zavazuje, alespoň ve ctihodném kapitalismu - ale o takovém si svět zdá se může nechat jen snít.

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik