Cirkus v podání vozíčkářů dokazuje, že člověk dokáže zvítězit na každým handicapem.

Jsou divadelní představení, na která nelze nahlížet běžnými divadelními měřítky Díky  Bílé holubici o.s. jsou i herečky a herci, akrobaté a akrobatky, tanečnice a tanečníci, na které také nelze vztáhnout obecné nároky na herectví.

 Mnozí se narodili s omezenými pohybovými i mentálními schopnostmi – a přesto jsou schopni vlastní jevištní kreací zaujmout, dojmout a doslova strhnout publikum. Představení Cirkus, které mělo premiéru včera v ostravském Divadle loutek (a která má dnes v 18 hodin druhou premiéru) je toho důkazem.

Světlo pomalu zhasíná, představení začíná. Začíná příchodem „sedících“, tedy vozíčkářů, a chodících umělců na jeviště. Základní nit scénáře je jednoduchá: je nutné překonat překážku , přemoci strach a přejít po kládě přes propast, je nutné překonat lenost, a veškerá omezení jsou fuč. Cirkusové představení může začít, umělci manéže jsou tu.

Režisérka inscenace Gabriela Krečmerová umně pracuje s tempem i rytmem, pracuje se změnami atmosféry, a dokáže vystavět situace humorné i dojemné. Choreografka Jana Ryšlavá využívá rytmických schopností účinkujících, nebojí se však ani kontrastů ladného a neladného pohybu. Výborná je původní hudba Tomáše Rossiho. Scéna Jitky Fleislebr a kostýmy Moniky Adamcové snesou nejpřísnější profesionální měřítka.

I když jsou ve stavbě inscenace jevištní obrazy vytvářené jen umělkyněmi bez handicapu (tanec na šálách), nebo s jejich podstatným přispěním (vrhání nožů), nejsou to nejsilnější chvíle celého představení. Ty přicházejí ve chvílích, kdy protagonisté vítězí nad svým handicapem, kdy nůž vržený rukou kvadruplegika přeletí přes celé jeviště, nebo když při výstupu provazochodkyň úplně mizí rozdíl mezi umělkyní plně ovládající pohybový aparát a umělkyní s omezením v pohybu dolních končetin.

Zejména děti v publiku nevnímaly rozdíly mezi účinkujícími, dané různými handicapy, a nadšeně aplaudovaly v okamžicích point jednotlivých cirkusových čísel. A protože dětský pohled na jevištní dění je právě ten nejvíce nesmlouvavý, nekompromisní, lze bez podléhání emocím, které se zcela jistě u vnímavých diváků dostaví ve velké míře, říci, že představení Cirkus v podání členů občanského sdružení Bílá holubice není jen silným uměleckým, ale zejména lidským zážitkem.

Autor: Ladislav Vrchovský | středa 30.9.2015 9:29 | karma článku: 5,83 | přečteno: 138x
  • Další články autora

Ladislav Vrchovský

Očkování a svoboda

30.11.2021 v 9:00 | Karma: 23,11

Ladislav Vrchovský

Volby jsou pro hlupáky.

22.2.2016 v 12:08 | Karma: 34,00
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik