Nikdo z nás nechce válku. Ale co děláme proto, aby nepřišla?

 Česká republika je součástí Evropské unie. Evropskou unii lze vnímat jako jistou záruku míru v Evropě, světadílu, který byl po tisíciletí zmítán válkami. Teď žije téměř celá Evropa šedesát let v míru. 

 Z historického hlediska je to téměř zázrak. Jenže poslední průzkumy veřejného mínění v České republice hovoří jasně: důvěra v EU je u občanů ČR na historickém minimu. A nelze se divit: EU nezvládá řadu věcí, které se sice přímo života obyvatel ČR zatím příliš nedotýkají, nicméně propagandě nepřátel Evropské unie se díky nim daří masivně ovlivňovat myšlení lidí a vytvářet protievropskou náladu.

Evropská unie slábne. To vidí všichni. Orgány EU si neví rady s hospodářskými a sociálními problémy Řecka, Španělska, Portugalska, neví si rady ve věci uprchlické a migrační vlny, Britové přemýšlejí o odchodu z unie, a v dalších dvou nejsilnějších zemích EU, v Německu a ve Francii sílí pozice euroskeptických stran. To snad nikdo nevidí to nebezpečí?

Slábnoucí a rozpadající se Evropská unie je v zájmu všech, kteří chtějí posílit své mocenské pozice ve světě, zejména pak Ruska. Nebýt EU, Rusko by už mělo obsazený nejen Krym, ale i celé Pobaltí. A Ukrajina by hořela nejen ve své východní části. To všechno by se samozřejmě zásadně podepsalo na životě občanů České republiky, mnohem zásadněji, než nás dnes ovlivňuje hospodářská situace Řecka, nebo problémy s uprchlíky v západní Evropě.

Zatím ale máme stále z EU prospěch. Evropské fondy tečou, a staví se za ně nejen cesty a silnice. Od vstupu do EU jsme jen brali a brali, a moc nedávali. Teď je na nás, abychom začali dávat. Když už ne peníze, a nedej bože životy, tak alespoň více rozumu do uvažování, zdali EU potřebujeme, nebo ne. Už jen více projevené důvěry v evropskou sounáležitost nepřátele EU bude varovat. Ale jejich protievropská propaganda zesílí. Pak bude muset zesílit i naše obrana toho, co nám EU přináší – a to je dnes hlavně mír.

Autor: Ladislav Vrchovský | úterý 3.5.2016 10:00 | karma článku: 10,17 | přečteno: 627x