Ladislav Vrchovský

Co se dá dělat se zmanipulovanými výběrovými řízeními?

21. 09. 2016 8:42:38
Kdo z vás to nezažil? Přihlásíte se do výběrového řízení na obsazení nějaké funkce ve státní správě, nebo v samosprávě. Splňujete požadavky na vzdělání, na praxi v oboru, výběrové řízení absolvujete s úspěchem.

Jste informování dopisem, že mezi více než desítkou uchazečů jste jeden ze tří, kteří byli výběrovou komisí uznáni jak vhodní ke jmenování do funkce, o kterou se ucházíte. Netrpělivě čekáte čtrnáct dnů až tři týdny, a pak rozechvělýma rukama otevíráte dopis, a čtete, že přes to, že jste byli výběrovou komisí doporučeni, byl vybrán jiný uchazeč. Všechno je v intencích zákona, a jaksi zdánlivě v pořádku. Místo je jedno, úspěšní jste byli tři, práci může dostat jeden. Konečné slovo má dvojice vedoucích pracovníků instituce, u které jste chtěla-chtěl pracovat, a tisi prostě vybrali jiného, než vás. Otázka ale zní: proč si vybrali jiného, než vás? To se ale nedozvíte. Vlastně na tu odpověď ani nemáte nárok.

Jenže není všechno zlato, co se třpytí. Pod slupkou nenapadnutelného výběrového řízení něco smrdí. V trojici vítězů výběrového řízení můžete být například jediná-jediný starší padesáti let. A ejhle: máte sice praxi v oboru, jakou nemá ani jeden z dalších dvou úspěšných uchazečů, ale neuspějete. Co se divíš, řekne vám přítel, hledají mladšího! Nebo: máte sice požadované vzdělání i praxi, ale vybrán je uchazeč s ekonomickým vzděláním, i když ve vypsaných podmínkách nestálo: vzdělání ekonomického směru výhodou. A pak se náhodou dozvíte: Víš, oni hledají ekonoma. A ejhle, vybrán je mladý ekonom. Na to, abyste zjistili, že je to příbuzný známého vedoucího instituce, který má de facto poslední slovo ve výběru uchazeče, byste museli mít detektivní kancelář. A do podmínek nebylo napsáno naprosto záměrně, že výhodou je ekonomické vzdělání. Co kdyby se přihlásil nějaký ekonom, který předem vybraného človíčka znalostmi a schopnostmi převálcuje? A to tak, že se třeba nedostane ani do trojice vybraných finalistů?

Takto cinknutých výběrových řízení je spousta. Dá se s tím něco dělat? Ale jistěže! Dva vedoucí pracovníky, kteří mají to neblahé poslední slovo, zařadit přímo do výběrové komise. Ta musí být nejméně pětičlenná, a zbývající členové mají být nezávislí odborníci v oboru, vybraní losem z většího počtu možných členů komise. A verdikt výběrové komise bude konečný, ve výsledku tato komise jmenuje člověka vybraného pro výkon funkce. Ano, i v takovém případě je možné zákulisní jednání, ale přece jen se šance na zmanipulování výběrového řízení, na prosazení osobních zájmů, využití známostí, a potažmo i korupce snižuje.

Autor: Ladislav Vrchovský | karma: 13.81 | přečteno: 225 ×
Poslední články autora